Una nit als museus: Les impressions dels europeus

Qui no ha somniat mai en passar una nit en un museu? Veure com reaccionen les pintures, les fotografies o les creacions quan les veiem a la llum de la lluna? El dissabte 17 de maig el grup de cultura de Meeting Halfway ho va provar per vosaltres. Bé, ells van ser testimonis en la Nit Europea dels Museus. No van visitar els milers de museus que hi participaven, però podem fer un cop d’ull al que van veure des de Grècia fins a Sibèria i des d’Espanya fins a Hongria.

20140830 museum night Photo 0 _ Home page

Emoció i sorpreses al Museu de la Mort – Rússia

El Museu de la cultura funerària mundial de Novosibirsk va ser un dels punts de trobada més populars per celebrar la Nit dels Museus a la capital de la Sibèria. Els visitants van tenir l’oportunitat no només de familiaritzar-se amb l’ utillatge dels rituals mortuoris i funeraris, sinó també de trobar-se cara a cara amb els personatges preferits de diverses històries de por. Hi va haver una sorpresa pels qui buscaven emocions fortes, que van tenir oportunitat de sentir a la pròpia pell una “petita mort”. Per fer-ho, van haver de tenir el coratge d’estirar-se al taüt de vidre de la Mort Czarevna, un famós personatge de ficció d’un conte del gran escriptor rus Alexander Pushkin. El museu també va organitzar un concurs per escollir la millor disfressa de la nit, de manera que entre la multitud era normal veure alguna dona jove ofegada, una bruixa encantadora o un antic guerrer rus.

No obstant el fet que la mort i qualsevol element funerari estan associats principalment al dolor i a les llàgrimes, l’ambient que predominava aquella nit al Museu de la Mort era d’alegria carnavalesca i hi havia somriures per tot arreu. Ara bé, en algunes mirades també s’hi podia llegir prudència i un toc de tristesa.

Helen Mogelyuk (Rússia)

Un sentiment místic al Museu de la Cultura Bizantina de Tessalònica – Grècia

El Museu de la Cultura Bizantina de Tessalònica va celebrar la nit nacional dels museus obrint les seves portes al públic per a un vespre especial, en el qual la literatura i la música es van trobar exitosament amb les exposicions. L’atmosfera era molt càlida. L’audiència, entre la qual hi havia tant gent jove com més gran, mirava els esdeveniments amb una reverència gairebé religiosa.

La presència de l’antiga escena es fusionava perfectament amb els sons del llaüt, el contrabaix i la narració, i tot plegat donava al mateix temps un sentit místic al lloc, en què el passat es reunia amb el present.

Yiorgos Toumanidis (Grècia)

Una nit multitudinària a Barcelona – Espanya

Per començar, vaig anar a les set del vespre al Museu de la Xocolata. Quina va ser la meva sorpresa al descobrir una cua de dues hores! És curiós, perquè aquest no és un dels museus més emblemàtics de la zona i ni tan sols està a un carrer massa concorregut. Segons vaig poder comprovar, és un museu especialment popular entre les famílies amb criatures.

Com que no podia entrar, vaig haver de fer un segon intent al Museu Diocesà de Barcelona, situat al costat de la Catedral. És conegut per tenir una valuosa exposició d’art de Gaudí. Aquest no estava tan massificat, tot i que de totes maneres hi havia força visitants que van aprofitar l’oportunitat de gaudir Gaudí de forma gratuïta. Diria que hi havia tants turistes com públic local.

Per tota la ciutat hi havia llocs per anar-hi, setanta-dos museus feien portes obertes. Però sense cap dubte, el punt més destacable de la nit, pel que vaig poder observar, va ser quan vaig anar a La Pedrera, el famós edifici de Gaudí situat al Passeig de Gràcia. Hi havia una cua que donava la volta a tota l’illa, era impressionant.

Miriam Vázquez (Espanya)

Tradició i enigma pel Museu Nacional d’Hongria – Hongria

Globus, violes de roda, ruixats de primavera i trobada de museus hongaresos. El Museu Nacional d’Hongria havia convidat cent set museus d’arreu del país per organitzar una festa de primavera a l’aire lliure el 17 i 18 de maig. L’objectiu era popularitzar col·leccions concretes que presentessin tradicions nacionals, com els teixits hongaresos tenyits de blau, les violes de roda, els ous de pasqua o el diari telefònic que es va utilitzar durant l’imperi Austro-Hongarès. No obstant això, l’objectiu també era presentar especialitats internacionals com la col·lecció de banderes de tots els països del món o les danses populars bavareses.

No obstant el temps capritxós i els ruixats febles cada deu minuts, un gran nombre de visitants van estar passejant des de primera hora del matí fins a la nit pel parc del Museu Nacional, en el qual els museus participants van muntar les carpes de les exposicions.

El tema de l’esdeveniment en el qual es basaven les exposicions era una mica misteriós. Als museus se’ls donaven les xifres “19/20” amb la tasca de traduir-les d’alguna manera, com una mena d’enigma. Les diferents exposicions van optar per solucions diverses. De totes maneres, els museus van definir l’enigma com el tombant de segle. Per tant, s’hi exposaven invents, vestits, literatura i música de l’època. El parc era una fusió d’intèrprets de personatges històrics famosos, com l’emperador Francesc Josep I; de joves arribant a conèixer diferents tradicions culturals i professionals dels museus. Un agradable poti-poti.

Zsófia Szlamka (Hongria)

Una nit alternativa a París – França

Recent arribat a París, la Nit Europea dels Museus m’espantava. Massa gent, massa museus, massa opcions… De manera que vaig escollir a l’atzar, per sorprendre’m a mi mateix, i vaig acabar en una galeria d’art alternativa en uns antics lavabos públics.

20140830 museum night Photo 10 _ looking at the photos on the wall of an old public toilets in Paris.

Era un esdeveniment creat especialment per la nit dels museus per part d’estudiants d’art, hi havia dibuixos a les parets, pintures a l’altre costat, una pel·lícula de fons. Els cubicles dels antics lavabos eren el lloc perfecte per acollir fotografies “new-age”. L’estil dels anys vint dels lavabos afegia un toc de classe a aquesta efímera galeria. L’esdeveniment es va anomenar “Artreet #1”. Potser un símbol de moltes altres petites sorpreses que estan en camí.

Edwige Jeannenot (França)

Descobrint la ciutat de les espècies – Rússia

Més de 400 persones van visitar l’exposició “Yekaterinburg – la ciutat de les espècies”, al Museu de la Història de la Universitat d’Econòmiques de l’Estat dels Urals, a Yekaterinburg, Rússia. La nit del 17 de maig la Universitat no va dormir, sinó que va escampar les olors de clau, romaní, cardamom, canyella i menta.

L’àrea expositiva estava dividida en diferents camps de jocs interactius. Durant la nit, la gent va poder conèixer els símbols de l’horòscop i descobrir quin animal s’adaptava al seu caràcter i temperament. L’activitat més popular i divertida pels adults joves van ser els tatuatges d’henna, mentre que les criatures es van ocupar pintant els pastissets amb els símbols. Els alumnes de la universitat van presentar la millor foto de les espècies.

Nina Groznykh (Rússia)

Escultures de vidre i Art Modern – Armènia

Vaig visitar el Centre Cafesjian de les Arts situat al centre de Yerevan. Fora del museu, molta gent jugava amb les seves criatures i cantava, mentre que una llarga cua de persones esperava per entrar-hi.

20140830 museum night Photo 13 _ A sculpture of a women smoking

La cua més llarga era pel vestíbul de la primera planta, on hi havia instal·lades les escultures de vidre de Dale Chihuly, Stanislav Libenský i Jaroslava Brychtová. Tot el museu estava ple de gent per veure l’art modern.

Tatevik Vardanyan (Armènia)

Per descobrir més sobre els museus de Yerevan, no et perdis la marató de la nit dels museus, molt aviat a Meeting Halfway.

[crp]

Autora

Helen Mogelyuk (Rússia)

Estudia: periodisme televisiu

Parla: rus i anglès

Europa és la terra dels meus avantpassats.

Twitter: @Magnetic_anger

Autor

Yiorgos Toumanidis (Grècia)

Estudis / Treballs: estudis en cultura europea, teatre, escriptura teatral i escriptura creativa

Parla: grec, anglès, espanyol

Europa és una bona barreja de cultures que necessiten ser agitades correctament.

Twitter: @yiorgostouma

Autora

Miriam Vázquez (Espanya)

Estudis / Treballs: periodisme i ciències polítiques i de l’administració

Parla: castellà, català, anglès, una mica de francès i alemany

Europa és… un lloc únic on gent de diferents cultures, llengües i punts de vista conviuen

Twitter: @mirabroad

Autora

Zsófia Szlamka (Hongria)

Estudia: psicologia, periodisme

Parla: anglès i francès

Europa, per mi, és el punt de trobada.

Twitter: @zsofiaszlamka

Autora

Edwige Jeannenot (França)

Estudia: periodisme televisiu a EICAR (a París)

Parla: francès, anglès i alemany

Europa és part del que sóc.

Twitter: @dwigwi


Autora

Nina Groznykh

Estudia: relacions internacionals/ estudis regionals

Parla: rus, anglès i alemany

Europa és plena d’històries increïbles.

Pàgina web: http://ngroznykh.wix.com/ninagroznykh

Instagram: http://instagram.com/ninagroznykh

 Autora

Tatevik Vardanyan (Armènia)

Estudia/Treballa: Matemàtiques Aplicades / Fotògrafa, Fotoperiodista, Documentalista, Entrenadora (Social Media, Web)

Parla: armeni, anglès, rus

Europa és… una col·lecció entrellaçada en el temps de cultures, gent, històries i moments.

Blog: http://phantomthroughlens.wordpress.com

Instagram: http://instagram.com/tatevikvardanyan

Twitter: @Tate_Vardanyan


Traducció

Clara Ramos (Espanya)

Estudia / Treballa: Traducció i Interpretació

Parla: espanyol, català, anglès i una mica d’alemany

Europa és… una gran barreja de cultures i llengües per descobrir i gaudir!

Twitter: @clararl8

Traducció

Marta Serret (Espanya)

Treballa: Periodista / Professora d’idiomes

Parla: Català, Anglès, Castellà, Alemany (bàsic)

Europa és… El marc d’una gran foto.

Twitter: @bhoini

Author: Anja

Share This Post On

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php