Llogar un pis a Dublín, el repte que tot estudiant estranger ha d’afrontar

Deixar el teu país i la família per anar-te a estudiar a un altre país és molt difícil, però trobar un lloc adient per viure a Irlanda és el repte més gran, la balena blanca que tot estudiant ha de caçar.

Per llogar un pis a Dublín necessites PPS (quelcom semblant al número social), comprovant de treball, un compte bancari – amb diners, lògicament – i molta paciència. Tot i que si no ho tens tot pots provar sort compartint els gastos amb una o més persones, moltes vegades sense que el propietari s’adoni que hi vius allà o sabent-ho però ignorant la situació al mateix temps. En aquest cas t’arrisques a que si succeeix algun conflicte, un frau o qualsevol altre problema, no tens cap contracte que certifiqui que hi vius allà.

Les opcions més econòmiques a Dublín costen uns 300 euros. Estem parlant de pagar el lloguer mensual d’un llit en una habitació compartida amb dos o més persones i moltes altres a la mateixa casa.

Com a moltes altres capitals europees, la gran demanda de lloguers a la capital d’Irlanda dóna peu a estafes, preus de lloguer exagerats i a la conglomeració d’estudiants a pisos reduïts compartint un sol bany.

Molta gent i molt poques cases. Vaig escoltar que nou persones vivien en una casa amb un únic bany”

Davide, Itàlia

A més, hi ha estafadors o scams en el mercat immobiliari que fan publicitat enganyosa o no real per Internet, prometent pisos econòmics i cèntrics. La majoria de les víctimes són estudiants que encara no han arribat a la ciutat però que desitgen tenir un lloc per viure quan ho facin.

”Pot ser molt perillòs pagar per un pis on-line. Moltes persones són enganyades quan volen reservar un pis per Internet i acaben pagant a estafadors, perdent el seu diner i el pis.”

Nina, Croàcia

A la capital irlandesa existeixen diverses opcions per a estudiants que arriben a la ciutat buscant una habitació per llogar a curt o a llarg termini. Els següents testimonis il·lustren les vivències de cadascú d’ells:

Pisos compartits

És una de les formes més ràpides de trobar un lloc per viure, ja que el lloguer total del pises divideix entre els inquilins, així com les factures dels diferents serveis.

“Ara hi ha molta gent buscant cases i pisos a Dublín, així que la majoria de vacants són cares pel que realment són: habitacions petites, compartides, etc. Vaig aconseguir la meva primera casa després de 5 dies. Vaig acceptar la primera que em va donar un ‘sí’ perquè tenia por de no trobar-ne cap i solament tenia una setmana per deixar la residència d’estudiants.”

Isis, Brasil

Els costos poden variar segons el tipus d’habitació. Poden ser compartides amb una o més persones, on els preus fluctuen entre els 250 i els 400 euros, fins a tenir una habitació exclusiva, que rondaria els 400 a 600 euros, depenent de la zona.

“Vaig compartir una casa amb dos parelles, amb una habitació per a mi. Pagava 420 euros al mes amb tots els gastos inclosos. Abans d’arribar ja havia reservat un hostal en el centre de la ciutat, així que el día després de la meva arribada vaig començar la recerca. És relativament fàcil trobar un pis si tens bones referències. Jo ho vaig fer ràpid, així que no he viscut en cap pis dolent, però vaig visitar altres indrets horribles.”

Gautier, França

No només es comparteix l’habitació, sinó també les àrees comuns i els desperfectes que hi puguin haver d’abans, ja que la majoria d’habitatges no són nous.

Vaig viure amb moltes persones i vaig compartir una habitació amb 4 noies. La casa tenia només una cuina i un bany. El bany tenia floridura i la casa no era nova ni moderna.

Irene, Itàlia

Pisos subllogats

Com a conseqüència de la demanda immobiliària existeixen persones subllogant pisos, motiu pel qual el lloguer original d’una habitació pot disparar-se fins al doble.

Natasha, estudiant originària de Brasil, va arribar a Dublín el novembre del 2014, on va pagar la suma de 375 euros per poder accedir a un llit en una residència d’estudiants. Des d’aquell mes fins ara, s’ha mudat 4 cops de casa i la primera vegada li va costar 2 mesos aconseguir una habitació compartida amb 3 estudiants més.

“El noi que ens va subllogar la casa ens va dir que la renta del lloc era d’aproximadament 1.200 euros en total. Tanmateix, només en la nostra habitació rebia 900 euros. Les persones aquí fan negoci subllogant cases i habitacions.”

Natasha, Brasil

A més de l’abús en el lloguer, molts habitatges no es troben en condicions adequades, o simplement s’equipa qualsevol espai per poder llogar-lo i obtenir uns guanys.

“Vaig viure en una casa a Capel Street on vivia a sota del soterrani. No hi havia finestres, mai sabíem quan era de dia o de nit a no ser que miréssim l’hora o sortíssim a fora. Acostumavem a compartir la casa amb tres o més persones i havíem d’amagar-nos del llogater, ja que el lloc ens el subllogaven els inquil·lins actuals. Era un desastre.”

Natasha, Brasil

Host Families

Una altra opció per als estudiants que busquen un lloc de residència quan arriben a Dublín – això és requisit de les autoritats Irlandesas – son les host families, on alguna família resident facilita habitació i menjar per una quantitat establida.

La Inga va arribar d’Alemanya a la capital d’Irlanda en abril del 2015. Segons la seva experiència aconseguir una habitació va ser ràpid, ja que ho va fer a través d’una agència que li va aconseguir una habitación per 700 euros. Tot i que el procés no va ser difícil, l’experiència dins de la seva casa d’acollida no va ser la millor de todas. Això ens va explicar la Inga:

“La meva mare anfitriona tocava el piano a mitja nit. Per la nit feia molt de fred, així que em vaig refredar i vaig estar malalta durant dues setmanes. La meva mare anfitriona es queixava tot el temps i era molt xerraire. Era molt cobejosa.”

Inga, Alemanya

Temps desprès, la Inga va poder mudar-se amb una altra host family que li va recomanar el cap on va començar a treballar a Irlanda. En aquesta segona llar pagava mensualment 430 euros. Tot i que el pis quedava lluny del centre de la ciutat, la Inga va tenir una millor experiència aquest cop:

“La meva segona habitació va estar millor. Tenia molta llibertat i una televisió. La meva mare anfitriona era voluntària i rescatava gossos. Em va ser fàcil trobar una habitació perquè tenia contactes.”

Inga, Alemanya

Pagar una agència, tenir contactes o buscar per tu mateix són part del procés que implica conseguir un lloc per viure a Dublín. Tant europeus com no europeus comparteixen el problema de trobar un pis accessible a la capital d’Irlanda.

Els fraus i els alts preus dels lloguers són el pà de cada dia entre els estudiants que, no només arriben a l’Illa Maragda amb un xoc cultural, sinó també amb el problema de trobar un lloc en l’espai per a satisfer el que s’indica com una necessitat bàsica: un lloc on viure.

[crp]

Autora

Karen Elías (Mèxic)

Estudia/Treballa: Ciències de la Comunicació, creadora de continguts, periodisme, fotografia

Idiomas: Espanyol i anglès

Europa és… on convergeixen les cultures

Traductora

Miriam Vázquez (Espanya)

Estudia / Treballa: Periodisme i Ciències Polítiques i de l’Administració

Parla: Espanyol, català, anglès, una mica de francès i alemany

Europa és… un lloc únic on conviuen persones amb diferent cultures, llengües i punts de vista.

Twitter: @mirabroad

Author: Anja

Share This Post On

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php