La diversitat cultural: el punt fort d’Europa

A Europa hi ha tants països i cultures convivint que costa imaginar-se que tothom es pugui avenir. El fet, però, és que sí que ens avenim. Bé, més o menys; fins i tot a les millors famílies hi ha estira-i-arronses. Hi ha una cosa, però, que mai no podem oblidar, i és que la diversitat és la nostra millor qualitat. Nou joves de diversos indrets d’Europa ens han explicat què creuen que la gent dels seus països podria aprendre d’altres, i per què pensen que el seu país podria ser un exemple dins l’àmbit comunitari en altres aspectes.

Ignacio, Espanya

Què pot aprendre la gent del teu país de la resta de països europeus?

Jo diria que els espanyols podrien aprendre a fomentar un comportament més civilitzat en els seus pobles i ciutats. És trist veure com, quan viatgem per Europa, ens sorprenem en veure que altres ciutadans segueixen les regles de convivència, unes regles que permeten que el seu veïnat estigui net i endreçat, i que es respecti la propietat pública. Trobo que, en tornar a Espanya, seguim aplicant la filosofia egoista de no respectar allò que no ens dóna un benefici personal immediat.

I el teu país, què pot ensenyar als altres?

Si hi viatges i t’hi estàs un temps, a Espanya pots aprendre a ser espontani i a desenvolupar sentit de l’humor (negre, sobretot). Els espanyols tenim la capacitat de riure’ns de nosaltres mateixos i de les situacions més complicades, la qual cosa fa que convivim millor amb els problemes. També som capaços de passar-nos-ho bé amb plans improvisats o d’última hora, de trobar-nos a gust amb poques coses; no ens importa com, sinó amb qui.

Volha, Bielorússia

Learning-from-Europe-3

Què pot aprendre la gent del teu país de la resta de països europeus?

Els bielorussos són llestos, però necessiten més creativitat i espontaneïtat al dia a dia. Això es pot aprendre mitjançant l’establiment de relacions i amistats amb altres europeus. Ser divertits i riure’s d’un mateix no és gens fàcil per als bielorussos. No obstant això, crec que tenir sentit de l’humor només fa que afegir valor a la intel·ligència personal, mentre que ser seriós de vegades pot ser negatiu. Dels altres europeus podríem aprendre a tenir més sentit de l’humor, enginy i ironia, per tal d’aplicar-ho a tots els nivells de la vida social.

I el teu país, què pot ensenyar als altres?

Sense cap mena de dubte, la gent admira els bielorussos per ser tolerants. Són gent amb una mentalitat molt i molt oberta, amb molta curiositat per aprendre d’altres cultures; l’egocentrisme nacional i la idea de superioritat per sobre d’altres països és un fenomen gens freqüent a Bielorússia. També podríem ensenyar els europeus a apreciar més la seva cultura, ja que nosaltres mateixos som grans seguidors d’algunes cultures europees; sempre trobem alguna cosa positiva i emocionant sobre qualsevol país europeu (un patrimoni cultural ric, tecnologia ultramoderna, l’estil de vida, la gastronomia, etc.), mentre que molts europeus normalitzen aquests aspectes o, de vegades, fins i tot s’obliden d’allò que les seves nacions han assolit.

Laura, Itàlia

Què pot aprendre la gent del teu país de la resta de països europeus?

Els italians podrien aprendre a tenir menys prejudicis. Ens encanta la nostra cultura i les nostres tradicions, la qual cosa normalment és positiva, però de vegades fa que no ens adonem que altres països han adoptat una manera de fer segons quines coses que nosaltres no hem volgut aplicar (com ara l’adopció per als homosexuals) o que ens fan por. Per això, les nostres idees semblen antiquades o, fins i tot, fanàtiques. Si ens fixéssim en altres països europeus, ens adonaríem que necessitem modernitzar-nos.

I el teu país, què pot ensenyar els altres?

Els italians tenen fama de saber controlar qualsevol situació. Encara que no tinguem els mitjans necessaris per aconseguir allò que necessitem o volem, sempre trobem la manera de sortir-nos-en. Som molt amables amb els estrangers i sempre intentem que la gent se senti a gust.

Anniina, Finlàndia

Què pot aprendre la gent del teu país de la resta de països europeus?

Els finlandesos podrien aprendre a ser una mica més oberts i tenir menys prejudicis, sobretot la generació més vella. Els finlandesos són amables i tenen bon cor, però, com que Finlàndia és un país petit, també poden ser una mica ignorants. El fet de viatjar i conèixer altres europeus pot ser revelador i pot ensenyar la gent un munt de coses importants quant a les diferències que compartim, però també, al cap i a la fi, les similituds.

I el teu país, què pot ensenyar els altres?

Els finlandesos són molt honrats i respectuosos. No envaeixen l’espai personal ni comencen a xerrar sense motiu; això, en moltes cultures es podria considerar una falta d’educació. Al Regne Unit, per exemple, és normal que fins i tot els caixers de les botigues et preguntin com estàs, cosa que resulta amable, però de vegades no té gaire sentit, perquè la resposta els és ben igual. A Finlàndia, la gent és amable de manera natural, no falsament.

Anja, Alemanya

Learning-from-Europe-3

Què pot aprendre la gent del teu país de la resta de països europeus?

Els alemanys de vegades no saben apreciar suficientment les coses bones i es queixen massa. Hauríem de ser feliços amb les coses que tenim i no sempre intentar aspirar a més. Per exemple, alguns alemanys es queixen molt dels sorolls, quan Alemanya ja és un dels països més silenciosos del món. També penso que els alemanys no haurien de ficar-se tant on no els demanen i, en conseqüència, preocupar-se menys pel que els altres pensen i diuen d’ells. Aquesta actitud de preocupar-se pel que diran els altres és bastant comuna avui dia, sobretot com més petita és la comunitat.

I el teu país, què pot ensenyar els altres?

A Europa hi ha molts països amb un passat complicat, que encara avui dia continuen negant, ocultant o glorificant algunes parts de la seva història, i això no està bé. Alemanya ha fet molta feina quant a processar el passat i fer-lo servir per educar. Crec que altres països podrien aprendre de nosaltres com afrontar i reflexionar sobre el passat, i així podrien aprendre’n.

Sephora, Malta

Què pot aprendre la gent del teu país de la resta de països europeus?

A tenir més compassió i tolerància, ja que, per desgràcia, els maltesos no són gaire tolerants. Un cop se’ns fica una idea al cap, difícilment la canviem o corregim. El més trist és que normalment aquesta tradició o creença va de generació en generació, com una reacció en cadena. També m’agradaria que estiguéssim més orgullosos del nostre país i de les coses que hem assolit. Els maltesos tenim tendència a menysprear Malta; la llengua, les tradicions, la història, l’estil de vida… Això es nota a l’hora de parlar del nostre país. Sempre em sorprenen els comentaris positius que m’arriben dels estrangers que han passat un temps a Malta, i això fa que em pregunti per què nosaltres no l’apreciem tant.

I el teu país, què pot ensenyar els altres?

Si hi ha una cosa que se’ns dóna bé, als maltesos, és ser simpàtics. Milers de vegades he vist gent donant-se un cop de mà, tant entre maltesos com als estrangers. Això és perquè som un país petit i vivim en comunitats petites, suposo. És normal que la gent es conegui, i per això són més confiats. El ritme de vida és més relaxat i lent, la gent no va de bòlit d’un lloc a un altre sense ni tan sols mirar la persona que està asseguda al seu costat a l’autobús o que passa pel seu costat al carrer. La gent se saluda, se somriu, i això és, potser, el nostre tret més admirable.

Sarah, Regne Unit

Què pot aprendre la gent del teu país de la resta de països europeus?

És clar que a Gran Bretanya podríem aprendre d’altres països innovadors a ser més progressistes. Hi ha una tendència a quedar-se estancat en el passat, sobretot en les guerres mundials, i això encara afecta la manera com parlem de política i relacions internacionals avui dia. La nostra postura quant a les dietes i la salut deixa també bastant a desitjar, i podríem prendre com a referent països més moderats, com ara França (on, per exemple, beure fins a perdre el sentit no és un fenomen cultural), i aprendre’n una mica.

I el teu país, què pot ensenyar els altres?

Som tenaços i educats, però al mateix temps podem ser molt irreverents, sobretot en l’àmbit públic. Això s’aplica a la política, la monarquia, la religió… tot. Crec que el fet de prendre’s amb humor conceptes i institucions serioses és una conducta bona i sana que podríem compartir amb altres persones.

Anna, Hongria

Learning-from-Europe-3

Què pot aprendre la gent del teu país de la resta de països europeus?

Potser podríem aprendre a ser menys egoistes: hi ha una tendència per part de molts hongaresos a pensar que som el centre d’Europa, fins i tot del món, i que durant la nostra història hem patit moltíssim sense haver comès, és clar, cap pecat. Del llac més gran d’Hongria en diuen mar, i dels turons, muntanyes. Hi ha teories que diuen que la llengua hongaresa és la més antiga del món, i fins i tot hi ha gent que creu que Jesucrist era hongarès. També podríem aprendre a separar la política de la vida privada, ja que la política té una presència enorme al dia a dia, fins al punt de dividir amics i famílies pel fet de tenir ideals polítics diferents.

I el teu país, què pot ensenyar els altres?

Els hongaresos som creatius, hem inventat moltes coses famoses, com ara el cub de Rubik, el bolígraf, els mistos, la Vitamina C, el transformador elèctric, l’holografia, o la plataforma Prezi. Som espontanis i podem trobar una solució creativa en situacions inesperades, crear coses genials amb pocs materials. Som emocionals, tenim bon sentit de l’humor, fem un munt de bromes amb la llengua, ens agrada tenir convidats i els deixem beure palinka casolana. A més, treballem bé i de valent, i som molt educats: els homes sempre deixen les dones passar primer per la porta, i si veiem una persona gran al tramvia, immediatament li cedim el seient.

Veronika, Slovakia

Què pot aprendre la gent del teu país de la resta de països europeus?

La idea que em ve al cap d’entrada i amb més força quan penso què podem aprendre d’altres països europeus és, sense cap mena de dubte, l’apreciació. Apreciació de totes les coses genials que tenim: la nostra cultura, les tradicions, una naturalesa exuberant, entre d’altres. De vegades tinc la sensació que els eslovacs són massa escèptics i tenen tendència a adoptar un punt de vista negatiu. Ens capfiquem en allò que està malament i no funciona, i no gaudim ni apreciem allò que és bo.

I el teu país, què pot ensenyar els altres?

Fa poc m’he adonat que la nostra gent és bastant diligent i treballadora, obstinats en silenci. Aquestes són algunes de les característiques que podem oferir a altres països europeus. Quan ens marquem un objectiu, estem disposats a treballar de valent per arribar-hi, aprendre coses noves i, si cal, viatgem fins a la fi del món.

Il·lustracions

Luzie Gerb (Alemanya)

Estudia: Història de l’art, Belles Arts i Estudis Culturals Comparats

Parla: Alemany, Anglès, Suec i Francès

Europa és… un lloc ple de racons increïbles, gent interessant i les seves històries.

Blog: www.luzie-gerb.de/

Traducció

Marta Morillo (Espanya)

Estudia/Treballa: Traducció i Interpretació/ Traductora i professora d’idiomes

Parla: Castellà, català, anglès, alemany i una mica de francès.

Europa és… allò que vulguem ser.

Twitter: @martatrnslts

Traducció

Miriam Vázquez (Espanya)

Estudia / Treballa: Periodisme i Ciències Polítiques i de l’Administració

Parla: Espanyol, català, anglès, una mica de francès i alemany

Europa és… un lloc únic on conviuen persones amb diferent cultures, llengües i punts de vista.

Twitter: @mirabroad

Author: Anja

Share This Post On

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php