Construint els nostres somnis

En Petros té 28 anys i és actor teatral. Fa uns anys, després d’acabar la seva carrera en finances, es va enfrontar a un dilema: trobar un treball relacionat amb els seus estudis o seguir el camí incert de ser actor. Va triar la segona opció. Ens vam reunir amb ell per entendre què vol dir perseguir els teus somnis.

A Petros li fascina la màgia del teatre des de molt jove, però no va involucrar-se en l’actuació fins el 2008. Fins llavors creia en la idea d’estudiar coses que li proporcionessin un “millor” futur, independentment de si li agradava. Formar-se en matemàtiques i economia semblava la forma més adequada d’aconseguir aquest futur, i per això va estudiar finances. Però pot ser això millor que un futur basat en la por? “En algun moment em vaig preguntar si realment volia veure’m als cinquanta o seixanta fent una cosa que no m’agrada només per guanyar-me la vida, o si preferia veure’m fent allò que realment estimo, tot i el risc de guanyar menys”.

20131019 Building our dreams 5 Petros

La vida té la seva manera de mostrar-nos quin és el camí a seguir. En Petros va fer les seves primeres passes en el món de l’actuació mentre seguia estudiant a la universitat. Va participar en un concurs de ràdio i va guanyar uns cursos gratuïts d’actuació teatral pel Grup d’Artistes Ouga Clara. Però com ell no volia inscriure’s a cap escola dramàtica i ja estava en el seu últim any de carrera, va decidir acabar els estudis amb la finalitat de tenir algun títol, per si de cas.

No obstant això, per Petros el teatre no és només un hobby a deixar en un segon pla segons l’ocasió. El teatre és gairebé una necessitat biològica per a ell; una necessitat espiritual i psicològica per a l’experiència: “aquesta sensació que tens quan fas una cosa que t’omple, una cosa que et completa. Aquest sentiment no es troba a qualsevol lloc. Ho vaig experimentar des del primer show en Ouga Clara, quan em vaig trobar per primera vegada davant del públic. El vaig sentir llavors i em vaig dir: això és el que vull fer i ho faré.”

20131019 Building our dreams 2 Petros

Quan Petros estava acabant el taller de teatre, la seva família pensava que era un simple hobby. No es van adonar de la importància que tenia en la vida de Petros: “sempre van saber que el teatre em fascinava, però no van pensar que parlava en serio fins que em van veure per primera vegada en una actuació infantil”. Va ser llavors quan es van adonar que Petros havia trobat el que estava buscant i des de llavors “estan al 100% amb mi i em donen suport. Vénen a cada show on participo.”

El suport psicològic i el reconeixement són molt importants per a Petros, especialment quan es tracta de familiars i amics, perquè de vegades “els nostres somnis no són acceptats per tothom i en general que els acceptin les persones més properes a nosaltres és el més important. Molts amics es queixen perquè no ens veiem sovint. Però no ho puc fer d’una altra manera”. Els seus amics li donen suport i alguns d’ells, com Nikos, són tan fanàtics que han arribat a veure’l nou vegades fent el mateix paper: “És molt commovedor i inspirador alhora veure algú conegut, al teu amic o a la teva família.”

20131019 Building our dreams 3 Petros

Avui dia, en Petros és al teatre durant tot el dia, set dies a la setmana, excepte quan dorm. Encara que fins i tot llavors la seva ment està amb la seva passió, l’actuació. El seu horari, resumint-lo ràpidament, inclou actualment una actuació infantil durant la setmana, dues actuacions nocturnes i tallers de teatre per a nens en tres llocs diferents, incloent-hi un fora de Tessalònica: “El ritme és realment una bogeria, però estic content amb la decisió de fer el que m’agrada. Per descomptat, quan en alguns moments les coses es posen difícils tens dubtes, però sempre hi ha quelcom dins teu que et manté dempeus i et fa seguir endavant.”

En Petros és completament conscient que no va triar el camí fàcil, que no hi ha dreceres i desviaments. Només hi ha un camí per perseguir el seu somni i realment no és un camí de roses: “crec que perseguir el teu somni sovint vol dir prendre el camí més difícil. Per poder aconseguir-lo, sigui quin sigui, un s’ha de sacrificar i fer front a les dificultats. Es necessita perseverança i molta feina. Crea estrès, és molt frustrant i esgotador, però al final val la pena. El bon gust que se’t queda al final val la pena.”

20131019 Building our dreams 4 Petros

Però, què passa quan es tracta de mitjans per sobreviure? Perquè no importa quant ho odiem, els diners són una eina clau en la societat en la qual vivim. Pot Petros finançar-se tot el que fa? “És difícil dir si em guanyo la vida amb el que faig. Puc dir que cada any la situació millora i faig més coses. Com més treballes més reps fins al punt en què dius que pots sobreviure amb això. Però encara és massa aviat per dir que m’estic guanyant la vida. Encara estic en el procés de sobreviure, de cobrir les necessitats bàsiques.”

Ell està totalment compromès amb el seu propòsit i dedica un munt d’hores de treball al que s’estima. D’una banda això pot absorbir-li com una esponja, però per l’altra l’ha fet adonar-se i apreciar les coses simples de la vida. Coses que sovint donem per fetes, però que són en última instància la clau de la felicitat. Perquè la felicitat per a ell és “sortir amb els amics que he trobat a faltar pel meu horari exhaustiu o per estar amb la família o amb la meva noia i passar temps junts. Per a mi la felicitat s’amaga en coses més simples, en petits moments quotidians.”

20131019 Building our dreams 1 Petros

La història de Petros mostra que si treballes de valent, la resta arriba. I el seu consell per a aquells que volen seguir els seus somnis és: “tria un somni concret. Et trobaràs amb moltes dificultats i molts obstacles. És una decisió que has d’adoptar plenament dins teu i treballar amb molta fe. El somni requereix fe. Per arribar a un punt satisfactori, has d’estar totalment centrat en la meta que et fixes. Qualsevol problema al qual t’enfrontis, sempre has de saber que lluites per superar-ho. Et cansaràs i suaràs, però has d’estar segur que amb el temps superaràs els problemes, i seràs capaç de viure la vida que vols viure.”

[crp]

Autor

Yiorgos Toumanidis (Grècia)

Estudia / Treballa: Cultura europea, teatre, escriptura teatral i escriptura creativa

Parla: grec, anglès, castellà

Europa és: una gran barreja de cultures que necessita ser sacsejada de la manera adequada.

Twitter: @yiorgostouma

Traducció

Clara Ramos (Espanya)

Estudis: Traducció i Interpretació

Parla: Català, espanyol, anglès i una mica d’alemany.

Twitter: @clararl8

Traducció

Miriam Vázquez (Espanya)

Estudia / Treballa: Periodisme i Ciències Polítiques i de l’Administració

Parla: Espanyol, català, anglès, una mica de francès i alemany

Europa és… un lloc únic on conviuen persones amb diferent cultures, llengües i punts de vista.

Twitter: @mirabroad

Author: mariana

Share This Post On

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

css.php